marți

În epoca dinozaurilor

Până acum câteva luni, nu mi-am putut închipui că mă voi obișnui, ba chiar să le consider drăgălași dinozaurii, până când a început epoca dinozaurilor la Aron.
Dacă tot este epoca dinozaurilor la noi, m-am pus pe treabă și am studiat ce activități interesante am putem să facem.
În primul rând am cusut un covoraș de joc pe această temă.  


Am încercat să reproduc o scenă din epoca respectivă, dar să fie și pe placul lui. Am realizat cinci dinozauri diferiți, un vulcan, ferigi, tufe, diferite copaci, o zonă pietroasă și un bârlog.
În afară de lac și zona pietroasă totul este mobil pe covoraș, astfel copilul poate să reproducă de fiecare dată altă scenă. Vulcanul se desface, astfel putem observa etapele erupției vulcanice.





Am introdus câteva elemente care ajută la dezvoltarea motricității fine: ferigile care se prind cu capse de covoraș, vulcanul este prins cu nasturi, mărgelele care se găsesc în zona pietroasă se pot împinge în diferite direcții. 




Într-o altă activitate am vorbit despre evoluția dinozaurilor. Am încercat să pregătesc un ou din gheață cu un dinozaur în el. Nu prea are formă de ou, dar lui Aron i-a plăcut și așa. A trebuit să pregătim încă una și împreună. :) Cu ajutorul pipetei am picurat apă fierbinte până când dinozaurul mic a ieșit din oul de gheață.  





Într-o altă zi am făcut câteva săpături. Modelele le-am printat de aici și de aici. Le-am tăiat și le-am așezat într-o cutiuță peste care am turnat gris. Cu ajutorul unei lingurițe a trebuit să găsească părțile dinozaurilor. (I-am oferit și pensulă, dar cu lingurița i s-a părut mai interesant).  Cu lupa am studiat rămășițele, după care am asamblat puzzleul.  






Într-o altă zi am pregătit un mic experiment, privind erupția vulcanică. Este un experiment ușor de realizat și foarte aspectuos pentru copii. Am folosit o sticluță de 0,5 l în care am turnat bicarbonat de sodiu, sticluța am acoperit cu nisip. Am picurat câteva stropi de colorant alimentar (doar culoarea verde am avut acasă), după care am turnat oțet. A avut un mare succes, a trebuit să-l repetăm de câteva ori. :)


Pe un disc de lemn, am așezat un număr de la 1 la 10, iar Aron a trebuit să așeze atâția dinozauri pe tablă câte ne-a arătat cifra. 






Din mărgele de călcat am realizat un dinozaur.






Am pregătit și o mapă pe tema dinozauri.
În exteriorul mapei se găsesc diferite activități: un puzzle cu dinozauri, niște ferigi care sunt prinse cu capse, o zonă pietroasă cu mărgele din lemn, vulcan.
În interiorul mapei găsim 2 jocuri de societate, una bazată pe cunoașterea formelor iar celălalt pe cunoașterea culorilor.
Am pregătit și un joc topologic: conținând 12 dinozauri (în 3 diferite modele), 1 tablă de joc, 1 tablă cu modele și 12 cerculețe mici (în 3 diferite culori). Pe tabla de joc trebuie așezați dinozauri exact cum se văd pe tabla cu modele.

Am pregătit și un mini parc de dinozauri. Din fundul pivniței am adus nisiparul pe care nu-l mai folosim (find deja mic). Din curte am adunat câteva pietre pe care le-am așezat în mijlocul nisiparului. Într-o parte am turnat nisip iar în partea cealaltă apă. Pentru decor am tăiat câteva crenguțe și am așezat dinozaurii în parc.
Timp de câteva zile a tot trebuit să refacem mini parcul nostru de dinozauri. :)

Sper că am reușit să vă dau și vouă câteva idei de joc.
Spor la joacă!

PS: Dacă este cineva interesat de un astfel de covoraș sau mapă, poată să mă contacteze pentru detalii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...